Att köpa fastighet i Spanien

Att köpa fastighet i Spanien

Lite fakta om processen att köpa en fastighet i Spanien

Nedan kommer råd från oss samt våra advokater om att köpa fastighet i Spanien, kontakta oss gärna om ni har fler frågor eller funderingar kring detta.

Det är många som har visat sitt intresse för att köpa bostad i Spanien på sista tiden. Billiga bostadspriser, bra växelkurs och andra bonus faktorer så som billiga bensinpriser gör att marknaden är väldigt god för tillfället.

Men det betyder för den skull inte att det är en godtrogen marknad. De som är intresserade av att köpa vill också göra det på ett korrekt sätt. Det finns många köpare därute och många objekt, dock så vill vi bara rekommendera de objekt som verkligen ger mervärdet våra kunder söker.

Råden som de som köper bostad i Spanien söker efter tar upp några verkligt bekanta ämnen. Vi har här tagit upp de vanligaste frågorna och våra svar och råd på dessa funderingar.

 

Är det en bra tid att köpa Fastighet i Spanien nu?

Ja, ja och åter ja. Här är svaret lätt.

Vi tvekar inte alls för att ge det rådet för att köpa bostad i Spanien för tillfället. det finns en rad faktorer som pekar på att nu är den bästa tiden som det någonsin har varit för att köpa bostad i Spanien och framförallt på den Spanska Solkusten.

Många spanska bostäder har redan reducerats avsevärt i pris. Dessutom har en svag euro betytt att de som har andra valutor får mera för pengarna här vilket har stimulerat invånare från alla jordens hörn .

Antalet turister har gått upp de sista åren och siffrorna pekar upp även framöver så om man funderar på att hyra ut sin bostad så är det en bra tid att göra det på.

Spanien är fortfarande en turistdestination som ligger i världstoppen, samt för oss Skandinaver ligger nära, har Europas säkraste solväder och allt serviceutbud man kan behöva och är van vid.

 

Är det tryggt att köpa Fastighet i Spanien?

Det har funnits tillfällen tidigare när utländska köpare har haft problem. I vissa fall har deras upplevelser varit riktigt chockerande och har med all rätt fått uppmärksamhet i media.

Men man har lärt sig mycket av detta. Kanske det främsta av allt att man måst se till att göra saker på rätt sätt.

Man ska anlita en advokat med gott rykte som du kan lita på och som du kan kommunicera väl med, tala med er mäklare så ni får kontakt och kan ta en inledande diskussion.

Ta inte genvägar eller skriv på någonting själv innan din legala rådgivare har kontrollerat både bostaden och dess juridiska sida.

Använd dig av en firma som har en lång erfarenhet av att hjälpa folk att köpa och sälja bostad i Spanien. De känner väl till lagarna här och kommer att se till att de korrekta kontrollerna görs och att du får ett problemfritt köp och verkligen kan njuta av ditt nya boende.

Alla de som ger korrekt råd om att köpa bostad i Spanien kommer att säga samma sak, ta rätt väg, se till att den är laglig med god juridisk hjälp och då kan det inte gå fel.

Vi på Nordic Estates kan naturligtvis ge er kontakt med en välkänd advokatfirma redan innan ni kommer ner så ni kan få all den juridiska kunskap ni behöver.

 

Hur mycket kostar ett fastighetsköp i Spanien?

Förutom själva köppriset på bostaden finns även en lång rad extrakostnader som man måste ta hänsyn till när man planerar sin bostadsbudget.

Vi rekommenderar att man räknar med ytterligare 13-15% av det totala bostadspriset för extra administrativa kostnader och skatter.

Dessa inkluderar som följer:

  • Externa kostnader
  • Spansk Notarie (från cirka 800 euros)
  • Spanska Fastighetsregistret (från cirka 400 euros)
  • Skatter
  • Nybyggnation – IVA (moms) 10%+ Stämpelskatt (AJD) 1,5%
  • Begagnat – ITP (överlåtelseskatt) 8-10% – beroende på var bostaden ligger i prisskalan.
  • Juridiska arvoden

En advokat bör kunna ge dig en personlig kostnadsuppskattning och i slutet av processen så bör du få en detaljerad uppställning över exakt hur mycket dessa extrakostnader har uppgått till och är de kostnader som förekommer var man än köper i Spanien.

Kom också ihåg att när du gör dina kostnadsberäkningar så måste du också räkna på drivkostnaden för att äga din bostad. Det finns årliga skatter (fastighetsskatt, IBI) att betala samt el- och vattenräkningar.

Oftast finns det även en samfällighetsavgift som går till ägarna i komplexet för externa underhåll, poolskötsel, vakter, trädgård etc.

Det är viktigt att se till att man alltid har tillräckligt med pengar på sitt spanska bankkonto då detta alltid är via autogiro men advokaterna kan ordna med allt detta åt er. Dessa kostnader kommer vi på Nordic Estates att visa för er för varje objekt så ni har en klar överblick.

 

Hur lång tid tar det köpprocessen?

Det kan vara svårt att beräkna och beror dels på om man har en bostad att sälja och om du betalar med kontanter eller ansöker om ett lån i Spanien. Ju mer förbered du är innan du kommer ner ju snabbare går det och man riskerar inte att missa sitt drömboende för att man inte är redo.

Det beror också på om du är utomlands under köpprocessen och måste lämna en fullmakt.  Fullmakten möjliggör att den juridiska processen kan fortgå utan att du personligen måste befinna dig i Spanien. Den kan man skriva i sitt hemland och måste då göras giltig genom den så kallade apostille stämpeln hos en svensk notarie, våra advokater kan ordna denna process med.

Om allt går smidigt så kan ett bostadsköp i Spanien gå igenom på 1-3 månader. Men offra inte tryggheten för att köpet ska gå snabbt. Se till att alla nödvändiga kontroller görs av en kvalificerad advokat, det läggs oftast en reservation på 6000€ när man finner sin bostad, då tas den bort från marknaden och advokaterna kan kontrollera alla legala aspekter, uppkommer ett legalt problem som hindrar köp får man tillbaka de 6000€, annars dras det av på de slutliga priset så denna summa bör man ha redo när man börjar kika på sin bostad..

Vi guidar alltid våra kunder fram till det område, läge, budget och den bostadstyp som passar just dem. Tillsammans med våra partners finns Nordic Estates  på plats för att besvara frågor och hjälpa till längs hela köpprocessen samt efter vilket gör oss lite unika.

Vi använder endast väletablerade advokater/rådgivare åt våra kunder, samtidigt som de kan kommunicera på ditt eget språk för att förenkla processen.

Trygghet och förtroende är ledord för Nordic Estates fastighetsmäklare i Spanien och det kommer vi hålla hårt på.

Vad händer vid köp

1. Upprätta ett konto i spansk bank

2. Skaffa ett NIE-nummer, ett spanskt identitetsnummer för utländska medborgare, vi hjälper till med det och det kan vara en god ide att göra  detta redan innan ni kommer ner då detta då gör hela köpprocessen kortare. Detta kan vi ordna med hjälp av att ni skickar en fullmakt till advokaten så ordnar han detta tills ni kommer ner. Samma gäller bankkonto.

3. När ni hittat er fastighet betalas en reservationsavgift på € 6000 för att fastigheten ska tas bort från marknaden och inte längre vara aktuell för andra intressenter, denna summa dras sedan av från den totala summan. Återbetalningsbar om problem uppstår med fastighetens legala status.

4. Köpekontrakt (PPC) skrivs inom cirka 14-30 dagar från det att reservationsavgiften lagts. Då betalas också de resterande 10-20 % av fastighetens pris i handpenning till säljaren minus reservationsavgiften. (exakta tidsangivelser enligt överenskommelse), detta förbinder enligt lag att köpet genomförs till fullo.

5. Om man inte fullföljer köpet för att man har ändrat uppfattning, återbetalas inte handpenningen. Om köpet inte fullföljs av annan anledning är det också viktigt att ha juridisk hjälp från start för att försäkra sig om att få igen handpenningen. Vi rekommenderar att du anlitar en advokat som kan informera om alla lagliga och skattemässiga frågor vid såväl en försäljning som vid ett köp.

6. Tillträde till fastigheten sker samma dag som lagfarten skrivs under. Lagfarten undertecknas av båda parter hos notarius publicus. Alla inblandade parter förbereder ärendet. Om du inte har möjlighet att närvara själv är det möjligt att ge din advokat fullmakt att underteckna lagfarten. Vi som era representanter från mäklarfirman kommer också vara där, vi kan även ta hand om era nycklar om så önskas.

7. När lagfart skrivits, sker registrering.

8. Din advokat kommer att, å dina vägnar, betala alla skatter relaterade till köpet och ta hand om alla formaliteter angående registreringen av lagfarten. Den slutgiltiga registreringen av lagfarten tar mellan 1 och 3 månader.

 

Finansiering när man köper fastighet i Spanien?

Har du behov av finansiering och vill ha hjälp så har vi samarbete med spanska och nordiska banker, även advokaterna kan hjälpa er att ta fram bästa alternativ. Normalt kan man belåna upp till 70% av den aktuella köpsumman av bostaden.

Välkommen till oss  på Nordic Estates mäklarbyrå i Marbella – Tillsammans finner vi er drömbostad på Solkusten i Spanien.

Mvh Nordic Estates – Din Mäklare i Spanien

Att köpa fastighet i Spanien

Relaterade Sökord:

Villa Benahavis, Villa Marbella, Villa Puerto Banus, Villa Calahonda, Villa Miraflores, Villa Estepona, Villa San Pedro, Villa The Golden Mile, Villa Riviera del Sol, Villa Los Monteros, Villa Bahia de Marbella, Villa Costa del Sol, Villa Spain, Lägenhet Benahavis, Lägenhet Marbella, Lägenhet Puerto Banus, Lägenhet Calahonda, Lägenhet Miraflores, Lägenhet Estepona, Lägenhet San Pedro, Lägenhet The Golden Mile,Lägenhet Riviera del Sol, Lägenhet Los Monteros, Lägenhet Bahia de Marbella, Lägenhet Costa del Sol, Lägenhet Spanien, Bankåtertag, Bankobjekt, Villa Till Salu, Lägenhet Till Salu, Lyx Villa Till Salu, Villa La Zagaleta, Villa Elviria, Lägenhet Elviria, Lägenhet Mijas Costa, Villa Mijas Costa, Villa La Cala, Lägenhet La Cala de Mijas, Villa Los Boliches, Villa Fuengirola, Lägenhet Fuengirola, Villa Nueva Andalucia, Lägenhet Nueva Andalucia, Villa Benalmadena, Lägenhet Benalmadena, Villa Guadalmina, Lägenhet Guadalmina, Solkusten, Lägenhet Cabopino, Villa Cabopino, Mäklare Spanien, Att köpa fastighet i Spanien,

www.nordicestates.com

Följ Oss

Kontakta oss

contact_us

Väder Marbella

september 23, 2018, 21:34
Clear
Clear
26°C
real feel: 25°C
humidity: 55%
wind speed: 3 m/s E
sunrise: 08:08
sunset: 20:15